mikaelsvenssons.blogg.se

Under tre veckor i juli skall jag ta mig från Haparanda till Ystad på cykel. Jag kommer att följa Cykelspåret Ostkusten till stora delar & räknar med att hamna på en total sträcka av 2500km. Jag kommer här att dela med mig av äventyret före och under resan. Vad som kommer att ske med bloggen efteråt återstå att se. Har ni några frågor eller andra funderingar är det bara att skicka iväg ett mail på svizze@hotmail.se eller kommentera inläggen. Jag svarar så fort jag kan i mån av tid & batteri. :) Trevlig läsning.

Dag 12 Iggesund-Trödje.

Publicerad 2015-07-26 13:14:26 i Cykling, Haparanda-Ystad, Äventyr,Klockan ringde vid 06:30 & jag kände mig riktigt trött. 
Lagom till jag kröp in i tältet kvällen före rullade en buss med 50 tonåringar in på campingen. Tälten poppade upp över hela tältcampingen. Precis som man kan förvänta sig av ungdomar i 15-18 årsåldern, så var det inga pinsamma pauser under natten så att säga. 

Nåväl, vid åttatiden var jag redo att ge mig iväg. Först ringde jag min svåger, Magnus. Han ska under dagen ta sig norrut för att möta mig framåt kvällen. Under helgen ska han sedan göra mig sällskap. Vi enades om att Trödje skulle kunna bli bra. Jag hade sett på kartan att där skulle ligga en badplats i anslutning till byn. Badplatser brukar vara synnerligen bra tältplatser. 

Från Iggesund gick färden längs gamla E4:an i princip hela dagen. Först genom Njutånger, vidare genom Enånger & Lindefallet ner till Kungsgården. I Kungsgården svänger vägen 90 grader från syd till att gå rakt österut. Den vind som jag de första 3 milen haft i sidan hamnade plötsligt i ryggen.
Efter dagarna med motvind kring Umeå, var det riktigt skönt att för första gången på resan få lite riktig medvind.
Jag njöt stort & tänkte att om jag får ha den här vinden i ryggen resten av vägen så är jag i Ystad redan i övermorgon. 

Men säg den lycka som varar. Redan efter ca 3 kilometer svänger vägen åter i sydlig riktning för att ta sig in mot Söderhamn. Jag rullar in i stan & dess lilla centrum. 
Här nere vid en mysig liten kanal hittar jag en Ica-butik. Jag stannar till för att gå in & handla det sedvanliga.
Jag hinner knappt stanna & ta av mig hjälm & handskar innan en man kommer fram & börjar prata. Han är nyfiken på min cykling & berättar sedan om sina egna erfarenheter om att vara på cykelsemester. Hans egna äventyr visade sig vara från två tillfällen på 70-talet då han & hans fru hade cyklat på Gotland. Första gången var under 2 dagar på södra halvan av ön, för att året efter tillbringa 3 dagar på norra delen.
Samtalet varar i ca 30 minuter. Jag springer sedan in & handlar min mat & mina bananer. 

Kanalen genom Söderhamn.


Ut ur Söderhamn går det rejält uppför. Längs med en fin cykelväg fortsätter jag sedan till Sandarne & vidare till Ljusne.
Utanför Ljusne stannar jag till invid en sjö & värmer på lite soppa.
Minnesgoda läsare minns att jag i förväg trott att Ljusne skall vara ungefär halvvägs på min resa till Ystad. Cykeldatorn visar nu en totalsträcka på 108 mil. 
Soppan smakar helt klart extra gott med vetskapen om att jag nu är halvvägs. 

Efter måltiden trampar jag vidare längs med gamla E4:an förbi Vallvik till Maråker.
Jag har ont om vatten & vägen framöver erbjuder inga hus längs med vägen på länge. Därför svänger jag in i ett litet villaområde i Maråker & stannar till vid ett hus. 
Ingen ser ut att vara hemma så jag knallar över till grannen & knackar på. En förvånad kvinna öppna dörren. När jag ber om vatten skiner hon upp & fyller glatt på mina flaskor.
Åter ute på vägen trampar jag på söderut. Jag passerar Axmar bruk. Ett mysigt litet samhälle i gammal fin bruksmiljö. Jag cyklar vidare till Axmarby. Här börjar jag bli trött & sliten. 
Jag hittar inget bra ställe att stanna till på. Tillslut stannar jag till vid en tomt & lägger mig under ett träd i kanten av trädgården. 
Det är ljuvligt skönt att ligga på rygg i skuggan under ett träd. Värmen tar på kraften även om vinden gör att jag inte känner av den så mycket under cyklingen.

Vyn upp mot himlen under min vila i gräset i Axmarby.


Efter 20 minuter tvingar jag mig upp i sadeln igen & fortsätter. Jag trampar ner till Axmartavlan & fortsätter förbi Bergby & Harmånger. Vinden har nu vänt & kommer snett framifrån. Jag känner mig mer & mer sliten för varje kilometer. Mitt högra knä börjar att spöka med värk strax ovanför. Förmodligen en överbelastning i ett muskelfäste.
Jag fylls av negativa tankar & jag vill bara att Magnus ska dyka upp framför mig. Det skulle gå så mycket lättare med lite sällskap sista biten.
Jag biter ihop & trampar på & ca 3 kilometer före Trödje uppenbarar sig en cyklist i slutet på rakan. Det är en skön känsla när jag ser att cyklisten börjar att vinka med yviga gester & jag förstår att det är min svåger.

Vi fortsätter tillsammans in till Trödje där vi stannar vid en pizzeria för att köpa mjukglass samt för att fylla på våra vattenflaskor. 
Magnus kom någon timme tidigare till Trödje & har hunnit med att reka området nere vid badplatsen. Den är perfekt för övernattning. Efter att mjukglassen är intagen trampar vi ned till vattnet & tar en välförtjänt kväll.

Nattens tältplats vid Trödjefjärden.


Magnus har fixat med en engångsgrill & skaffat korv & potatissallad. I min värld efter, snart 2 veckor i cykelsadeln, är det rena tabberaset. 

Dagens etapp blev 115 km med en snitthastighet på 15,9 km/h.
Total sträcka 1134 km.

Imorgon cyklar vi in i Roslagen.Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mikael "Svizze" Svensson

Motionerande cyklist & löpare som för tillfället laddar för 250 mil cykel mellan Haparanda & Ystad. Häng med på Instagram för fler bilder & kortare uppdateringar. Nickname: @svizze

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela